EL GÈNERE

Possiblement mentre visitàveu els altres apartats d'aquest blog heu pensat que hi ha una part de la Història que no s'ha explicat. Podeu identificar quina?

Guerrilla Girls.


En aquesta obra de les Guerrilla Girls se'ns fa una pregunta que provoca la reflexió sobre la invisibilitat de les dones en la Història de l'Art, Per què les dones han d'estar nues per estar exposades a un museu?.

Passa que les dones al llarg del temps no han sigut artistes, o aquelles dones que han creat obres d'art eren de baixa qualitat?

En el estudi, Maria Beshkirtsoff.


Res més lluny de la realitat. Les dones han tingut una presència activa constant com artesanes i artistes malgrat els obstacles amb els quals es van trobar per dedicar-se a l'art, pel sol fet de ser dona, al llarg de les diferents èpoques.

La societat patriarcal fomenta un model de dona objecte, que ha tingut el seu reflex en els prototipus de model o musa,  amagant a totes aquelles dones subjectes de l'acció artística.
És molt important reintegrar a les dones en la Història de l'Art restituint el seu paper com a creadores artístiques i valorant la seva aportació cultural.

En totes les etapes artístiques han existit dones artistes, algunes molt valorades en la seva època. Us presentem unes quantes pintores, recordeu que les dones també van destacar en els altres gèneres artístics.

Pintura Flamenca:
Autorretrat, Caterina van Hemessen.

Renaixement:

Autorretrat, Sofonisba Anguisola.

Barroc:
Autorretra, Elisabeth Sirani.


Rococó:

Autoretrat, Vigée-Lebrun.

Neoclàssic:
Autorretrat, Àngelica Kauffman.
Romanticisme:

Autorretrat, Cristina Robertson.

Realisme:
Elin Danielson-Gamboni

Impressionisme:
Autorretrat, Berthe Morison.

Postimpressionisme:
Autorretrat, Suzanne Valamon.

Fauvisme:
Nu, Margueritte Zorach.

Cubisme:
Estima, Maria Blanchart

Expressionisme:
Autorretrat davant d'uns arbres amb flors, Paula Modersohn-Becker.

Futurisme:
Autoretrat, Valentine de Saint-Point.

Dadaisme:
Autorretrat, Hanna Hoch

Surrealisme:
Autorretrat, Leonora Carrintong.
Però en l'actualitat continua passant el mateix?

http://www.arakis.info/pdf/MANIFIESTO_ARCO_2005_ES_EN.pdf

Cal incloure a les dones en la Història de l'Art, per conèixer el passat, revisar el present i crear un  futur  on qualsevol persona sigui reconeguda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada